U bent hier: >> Oeganda

Oeganda

 

In het oosten van Afrika ligt Oeganda, officieel de Republiek Oeganda. Het land telt meer dan 35 miljoen inwoners. Het merendeel van de bevolking is christelijk. De Katholieke Kerk en de Anglicaanse Kerk tellen de meeste leden.

Onze partner in Oeganda is de Presbyterian Church in Oeganda (PCU) met kerken verspreid over het land. De PCU is een bevlogen en missionaire kerk, die overal in het land nieuwe gemeentes sticht. En met succes: het aantal kerken en kerkleden groeit heel snel!

Die snelle groei plaatst de kerk tegelijkertijd voor nieuwe uitdagingen; hoe organiseren we ons, hoe komen we aan genoeg predikanten en hoe maken we van jonge kerken, sterke en blijvende kerken? Binnen de kerken is er daarom een grote behoefte aan opleiding en toerusting van predikanten en kerkleiders.

Mobiele Bijbelschool
Om de groeiende kerk straks te voorzien van voldoende predikanten, heeft de PCU haar eigen theologische opleiding. Daarnaast is er de Mobiele Bijbelschool. Deze school trekt door het land en kerkleiders kunnen zo in hun eigen regio thematische cursussen volgen om hun kennis over de Bijbel en de praktische, gereformeerde uitwerking ervan te verhogen. Een aantal kerkleiders volgt via deze mobiele school een basisopleiding theologie, in samenwerking met de Theologische School in Kampala. Beide projecten worden gesponsord door Utrecht Mission | Verre Naasten.

Evangelisatie
De PCU doet ook veel evangelisatiewerk, financieel mede mogelijk gemaakt door Utrecht Mission | Verre Naasten. In haar activiteiten, zowel binnen als buiten de gemeentes, besteedt de kerk speciale aandacht aan de positie van kinderen, jongeren en vrouwen. Voor de kinderen wordt materiaal ontwikkeld voor de zondagsschool leiders en worden die leiders getraind. Voor de jongeren zijn er jeugdgroepen waar Bijbelstudie wordt gehouden en gesproken wordt over onderwerpen als seksualiteit. Ook vrouwen worden gestimuleerd om samen te komen: voor Bijbelstudie en voor zogenaamde ‘life skill trainingen’ waarin het gaat over hygiëne, voeding, creativiteit, familie, omgang met geld en ontwikkeling van de gemeenschap. Dit wordt in de praktijk gebracht door bijvoorbeeld het houden van kippen en de verkoop van hun eieren. Hierdoor kunnen de vrouwen deels in hun eigen onderhoud voorzien! Tegelijkertijd wil de kerk de vrouwen zo stimuleren om eigen verantwoordelijkheid te nemen voor het kerkelijk leven, ook in financiële zin.

Print Friendly, PDF & Email