U bent hier: >> Noodhulp voor Kananga (Congo)

Noodhulp voor Kananga (Congo)

 

Steeds weer merken we bij ons werk dat zending en hulpverlening hand in hand gaan.  Zo ook in Congo. Recent besloten we tot noodhulp voor de regio Kananga (hier leest u meer over dat besluit). Afgelopen zomer bezocht onze Utrecht Mission | Verre Naasten-collega Henk Prins het land en bracht verslag uit van de geboden hulp en de huidige situatie: 

Noodhulp Kananga | Utrecht Mission“Eind vorig jaar en begin dit jaar zijn ruim een miljoen mensen uit de regio Kananga op de vlucht geslagen voor het geweld tussen opstandelingen en het regeringsleger. De problemen zijn begonnen in de dorpen doordat de jeugd de politie aanviel en overheidsgebouwen verbrandde. Ze keerden zich ook tegen de eigen bevolking. Gemeenteleden van de kerk uit die dorpen vragen onderdak bij gemeenteleden in de stad Kananga. Sommige gezinnen hebben opeens tien extra monden te voeden en dat in een land waarin het al erg moeilijk is om het eigen gezin te onderhouden. De gemeente doet echter wat ze kan.

Recent deed de gemeente daarom een hulpverzoek aan Nederland. Utrecht Mission heeft 30.000 euro toegewezen aan het getroffen gebied. De kerk helpt hiermee in eerste instantie twee dorpen die het ergst getroffen zijn. De huizen zijn verbrand en er groeit geen eten meer. 100 families die terugkeren ontvangen een kit met kookgerei, wat landbouwgereedschap, zaaizaad en kleren. Een comité in het dorp bepaalt wie de hulp het hardst nodig heeft, veelal alleenstaande vrouwen en kinderen.

Noodhulp Kananga | Utrecht MissionDe spullen in de dorpen krijgen valt nog niet mee. Auto’s kunnen niet gebruikt worden omdat die in beslag zullen worden genomen. Daarom gaat alles per bromfiets. Ook dan is het nog riskant en moeten militairen soms omgekocht worden om de boel niet in beslag te nemen. Er zijn zelfs militairen die verhaal komen halen bij een oude vrouw die spullen heeft gekregen. Ze moet weer een deel afstaan. De hulp is een druppel op een gloeiende plaat maar het gebaar van liefde voor deze mensen zullen ze niet weer vergeten.”

Blijft u mee bidden voor de getroffen regio?

Print Friendly, PDF & Email