U bent hier: >> Hoop voor kerken in Congo

Hoop voor kerken in Congo

‘Benu-hà, kabé nngo be sě kma ngbokpú nnde ba kaibi kanu -u, luhwo-ni sǎ-bée: “Besu ndi bakb pití,bisǐ-ha ekumó nnde abí asu.’

Lukas 17:10 (NBV) – Hetzelfde geldt voor jullie; wanneer jullie alles gedaan hebben wat jullie is opgedragen, zeg dan: “Wij zijn maar knechten, we hebben enkel onze plicht gedaan.”

Elk jaar vraagt Wycliffe aan de medewerkers in het veld of ze een tekst willen delen die ze de afgelopen tijd hebben vertaald en die indruk op ze heeft gemaakt. Dit jaar koos het team van de Bila vertalers (Congo) bovenstaand vers uit. Het geeft een mooi inzicht in hoe zij in dit belangrijke werk staan. Het werk is voor hen een plicht. Een plicht aan God en een plicht aan hun volk.

Sinds 2016 zijn we betrokken bij het vertaalproject dat drie talen omvat: het Bhele, Bila en Vanuma. Een groot deel van de kosten bestaat uit reiskosten. In een land als Congo zijn dergelijke kosten over het algemeen erg hoog omdat er om onveilige gebieden heen gereisd moet worden. De plaatselijke kerken verzorgen zelf ook een bijdrage aan het project. Hierbij kun je denken aan de hoogte van 750 daglonen per jaar. Een buitengewone toewijding zien we hierin.

De vertaalteams werken allemaal in hun eigen taalgebied om goed contact te kunnen houden met hun lokale kerken. Ze werken gedeeltelijk aan de vertaling van dezelfde Bijbelboeken om informatie te kunnen uitwisselen en dezelfde workshops te kunnen volgen in Bunia.

Bhele
Lukas is gecheckt door een consulent, men is bezig de laatste hand te leggen aan de gemeenschapscheck. Dit jaar zal het boek Lukas worden gedrukt. Het team is begonnen met het vertalen van de boeken Titus en Markus.

Bila
Het kost deze groep wat tijd om op gang te komen. Ze zijn begonnen met Lukas en Mattheus en de twee alfabetiseurs hebben een workshop gevolgd om materiaal te ontwikkelen. Ze leren hieruit les te geven. De vertalers hebben activiteiten ontplooid om ervoor te zorgen dat de financiële bijdrage van de taalgroep wordt geleverd.

Vanuma
Het team is gestart met Handelingen en in de tussentijd wordt Lukas gedrukt.

We zijn God dankbaar voor alle voortgang die we hier mogen zien!

Print Friendly, PDF & Email