U bent hier: >> Bunschoten-Oost & Kameroen

Bunschoten-Oost & Kameroen

 

De gemeente van Bunschoten-Oost besloot zich in 2018 voor een jaar lang te verbinden aan een concreet doel van Utrecht Mission. Om de betrokkenheid van de gemeente bij Gods wereldwijde kerk te vergroten en mission nóg dichterbij te brengen. Dankzij hun steun kunnen dit jaar 10 predikanten en evangelisten studeren aan een theologische universiteit in Kameroen. Wie, wat, waar, waarom? Hieronder beantwoorden we de meest gesteld vragen.

 

Waarom Kameroen?

Kameroen is één van de vele landen in Afrika waar Utrecht Mission actief is. Het land heeft, net als veel andere Afrikaanse landen, te maken met een stijgende lijn van armoede. Door haar koloniale verleden is Kameroen verdeeld in een Franstalige en Engelstalige gemeenschap, wat tot de nodige spanningen leidt. Ook heeft het noorden van het land te lijden onder aanslagen van Boko Haram en vluchtelingen vanuit Nigeria.

En wat doen we daar dan precies?

IUDI Kameroen | Utrecht Mission | Verre Naasten

De Petrakerk steunt een tiental studenten aan de Francophone University of International Development – kortweg IUDI. Het is een universiteit die zowel op afstand als on-site (campus) onderwijs aanbiedt. IUDI probeert een beweging van liefde te starten in het onrustige land door bij haar onderwijs in te zetten op zowel theorie als praktijk. Daarmee levert zij geen ‘studeerkamer-geleerden’ af maar praktische aanpakkers die de leefomstandigheden in hun omgeving kunnen verbeteren. Concreet worden studenten opgeleid in één van de volgende gebieden: internationale ontwikkeling,
onderwijs, bedrijfskunde, taalwetenschap, interculturele studies en theologie.

Wie steunen we daar?

De Petrakerk steunt ervaren predikanten en evangelisten die al werkzaam zijn in het noorden van Kameroen. Een groot aantal van deze voorgangers en hun kerken hebben te maken gehad met aanvallen van Boko Haram, waardoor ze veel eigendommen hebben verloren. Ook in economische zin hebben deze predikanten geleden, omdat zij voor hun inkomen afhankelijk zijn van de bescheiden bijdragen van kerkleden en boeren.

Kameroen IUDI | Utrecht MissionVanwege de voortdurend groeiende uitdagingen van de kerk, is de behoefte aan aanvullende training voor voorgangers enorm. De vooruitgang van technologie en onderwijs maken dat Afrikanen anders tegen de wereld aankijken en ook hun levensstijl verandert, wat de nodige nieuwe problemen met zich meebrengt. Voorgangers hebben behoefte aan advies en opleiding, zodat zij op hun beurt de gemeente kunnen leren omgaan met veranderingen. Én weerstand te bieden tegen extremisme en radicalisering. Een aantal van deze voorgangers werkt als evangelist in vluchtelingenkampen.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Deze voorgangers verlaten hun kerk niet, ze blijven de gemeente dienen terwijl ze één keer in de twee maanden naar de stad Mokolo afreizen voor hun lessen. Deze lessen duren twee weken. De kerken blijven predikanten voorzien in hun levensonderhoud. De beurzen, verschaft door Bunschoten-Oost, worden gebruikt om het schoolgeld en het verblijf op de campus te betalen. De kosten per student zijn ongeveer 1.200 euro per jaar.

 


Geïnspireerd door dit verhaal?

Ook een concreet doel steunen als gemeente?

Laten we eens een kopje koffie drinken!

We komen graag met je in contact via secretaris@utrechtmission.nl.

 

 

Print Friendly, PDF & Email