U bent hier: >> Bezoek aan de Centraal Afrikaanse Republiek

Bezoek aan de Centraal Afrikaanse Republiek

 

Bestuurslid Henk Prins brengt op dit moment een bezoek aan de Centraal Afrikaanse Republiek. Wat hij daar ziet, hoort en mee maakt deelt hij graag met ons. Henk vertelt:

‘Als Martin er niet was geweest was ik nog steeds melaats.’

Zichtbaar geëmotioneerd preekt François, Pygmee-dominee en evangelist, over het verhaal van de 10 melaatsen uit Lucas 17. Slechts één van hen keerde terug en wierp zich aan de voeten van Jezus. Die ene was een Samaritaan.

We zijn bij elkaar als groep van zo’n 20 evangelisten in Bangui, Centraal Afrika. Al deze evangelisten werken onder de Bayaka pygmeeën in Centraal Afrika en Congo. Ongeveer de helft van hen is zelf Pygmee. Het doel van de bijeenkomst is om elkaar te bemoedigen en te kijken of we een netwerk kunnen vormen van evangelisten uit de verschillende kerkgenootschappen. Dat zou mogelijkheden geven tot bemoediging, uitwisseling van ideeën en vergaren van kennis over evangelisatie onder de Pygmeeën. Sinds het begin van de burgeroorlog in 2013 is het vrijwel onmogelijk om dergelijke bijeenkomsten te houden. We zijn erg dankbaar dat deze mogelijkheid zich voordoet.

Onze Pygmee voorganger François heeft meegewerkt aan de vertaling van het Bijbelboek Lukas in zijn eigen taal. Niet verwonderlijk dus dat hij preekt over een tekst uit Lucas. Hij vergelijkt zichzelf en zijn volk met de melaatsen in Israël: stinkend, te vies om aan te raken, levend aan de rand van de samenleving. Evenals de melaatse Samaritaan is François intens dankbaar dat hij in aanraking is gekomen met het evangelie. Hij doet spontaan voor hoe de Samaritaan knielde voor Jezus met zijn gezicht aan de grond. Hij vervolgt huilend, wijzend op evangelist Martin: ‘Als Martin er niet was geweest, was ik nog steeds melaats.’

Na de preek wordt er weer volop gezongen en gedanst. Pygmeeën zijn alom bekend om hun dans en zang. De blijdschap straalt van het gezicht.

Print Friendly, PDF & Email